TRAINING INS EN OUTS VAN CHEMSEX

Chemsex: een term die steeds vaker voorkomt of waar cliënten over willen praten. Maar wat is het? Waarom is het populair? Tijdens deze training voor professionals gaan we in op alle facetten van chemsex. Voorafgaand aan de training nemen we een ‘needs assesment’ af, zodat zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met verschillende kennisniveaus en (specifieke) vragen.

Dagdeel 1: wat is chemsex?
In de ochtend nemen we je mee in de stand van zaken rond chemsex in Nederland. Welke middelen en combinaties zijn populair? Hoe worden de middelen gebruikt? In welke setting vindt chemsex plaats? Wat zijn de positieve en negatieve effecten? Waarom praten we in eerste instantie over mannen die seks hebben met mannen en in mindere mate over andere doelgroepen?

Deelnemers krijgen inzicht in de gebruikte codetaal, de meerwaarde die mannen ervaren bij gebruik van middelen tijdens seks en de risico’s die daarbij komen kijken. Vervolgens behandelen we soms onderliggende problemen bij chemsex en hoe je die bespreekbaar maakt. De focus ligt vooral op het leren met behulp van interactieve werkvormen.

Dagdeel 2: contact maken
In de middag ligt de nadruk op praktische handvatten en het onderzoeken van je eigen opvattingen. Hoe denk je werkelijk over druggebruik en (gay)seks? Hoe bouw je een vertrouwensband op? Hoe praat je zonder oordeel over seks en gebruik?

Een ervaringsdeskundige deelt zijn verhaal en beantwoordt vragen. Vervolgens leer je gesprekstechnieken en het opbouwen van een vertrouwensband. Dit gebeurt in een veilige omgeving met een trainingsacteur.

Vorm: te boeken voor je hele bedrijf of als individu (bij voldoende inschrijvingen)

Voor wie: professionals die werken met personen die chemsex hebben

Duur: 1 dag
Prijs: op aanvraag

Resultaat

Je hebt kennis over chemsex: het gebruik, de cultuur, de meerwaarde, problemen en behoeftes van mannen

Na de training ben je in staat om op een constructieve manier contact te leggen 

Programma

Spoedcursus verschillende middelen, combinaties, setting, effecten en risico’s

Meer inzicht in je eigen onderliggende denkbeelden: hoe denk ik over druggebruik en (gay)seks

Een vertrouwensband opbouwen, zonder oordeel het gesprek aangaan

“De verpleegkundige reageerde zo geshockt op mijn ervaring met slammen, dat ik sindsdien mijn mond hou als het weer eens over chemsex gaat.”
Anoniem (37)

Gebruiker chemsex

“Pas toen ik het gevoel had dat zij voldoende expertise en geen oordeel had, durfde ik eerlijk over mijn chemsex-ervaringen te praten.”

Anoniem (29)

Gebruiker chemsex

Trainer: Leon Knoops

“Deze training geeft onder andere meer inzicht in de meerwaarde van chemsex voor gebruikers. Daarbij is niet de eerste vraag waarom iemand aan chemsex doet, maar wel wat het met iemand doet, hoe het ervaren wordt.”

Gebaseerd op 8 jaar ervaring van Mainline’s Chemsex Team

Inclusief ervaringsdeskundige en trainingsacteur

Groepstraining: afhankelijk van groepsgrootte, vraag een offerte aan.

Heb je vragen over deze training? Neem contact op met Leon Knoops: l.knoops@mainline.nl.

“heel nuttig. Je weet ineens

waarover je het hebt”

Verpleegkundige Josien Terhorst over de training Middelenkennis